Dave's Homemade Crystal Radios Banner

Page 2   Page 3

Dave's eerste eigengebouwde loop antennes.

Font Decrease Font IncreaseIntroductie

Welkom op mijn eigenbouw loop antenne pagina`s. Alle loops beschreven hier zijn door mijzelf ontworpen en gebouwt.. De toepassingen zijn niet echt verschillend van loop tot loop. Deze loops zijn gemaakt om de ontvangst in het middengolf gebied te verbeteren. Sommige loops hebben hebben 1 spoel, andere weer een tuning condensator en andere weer een inkoppelspoel. Lees verder en ontdek het geheim van de loop antenne. Of obsessie in mijn geval.

De loop zoals je hierboven ziet is mijn eerste loop en heeft slechts èèn winding. Deze werdt uiteindelijk aangsloten op mijn 4 buizen radio. Ik gebruikte grenenhout voor het kruis, afmetingen ongeveer 20x20mm. Drie stukken zijn ongeveer 30cm lang en de staander is 40cm lang. De vierkanten in het midden is ongeveer 10x10cm en 5mm dik.

De draad is 0,6mm ge-emaileerde koperdraad, maar je mag ook zelf bepalen wat je goed en mooi vind. Er zitten 15 volle windingen op. Ik boorde 15 kleine gaatjes aan iedere kant van het "kruis" met een interval van 10mm, in de onderste (40cm lang) boorde ik een 16e gaatje omdat hier de windingen beginnen en ook eindigen. Je zult ongeveer 25 meter draad nodig hebben wat je helemaal door moet trekken door de gaatjes. Je moet voorzichtig zijn dat de draad niet knikt en het is verstandig om het eventueel met z`n tweeën te doen. Ik deed het alleen, het duurde dan ook een hele tijd voordat deze loop klaar was.

Loop voor mijn Oude Sparton Radio

Spartan Radio & Loop


Sparton radio and loop

Hier is hij dan beste mensen. Ik maakte een loop speciaal voor deze radio. Dit is mijn loop nummer 6. Ik gebruikte mijn "test" loop (welke hieronder te zien is)om te kijken hoe mijn Sparton radio het zou doen. Ik was verbaast hoe hij werkte op mijn Sparton en kwam tot de conclusie dat deze radio zijn eigen loop verdiende.

Ik besloot dat deze antenne een beetje aangepast zou worden, de twee middelste vierkanten moesten weg. Dit deed ik door in het kruis nu een inkeping te maken zodat deze twee netjes in elkaar vielen. De twee latten zijn netjes verlijmt en dmv een boutje met een moer erin nog verstevigd.

De draad gebruikt is nu Litzen draad. Litze is niet noodzakelijk maar is flexibler dan de draad uit één kern. En het ziet er ook nog heel netjes uit als het klaar is.Hiervoor gebruikte ik ongeveer 25m litze voor de tuning spoel en ongeveer 5m voor de buitenste spoel. Ik bevestigde de draad op het kruis buiten zodat ik de ruimte had om het goed strak te trekken zodat het goed zat. Het boren en andere details staan beschreven in een tekening hier onder.

Ik gebruikte Litze tussen de loop aansluitingen en het kastje. Eerder gebruikte ik hiervoor 1mm dikke PVC ommantelde montage draad. Maar deze was veel te stug en draaide niet mee naar de richting waarin de loop stond. Dit was voor mij dus ook weer een leermoment.

Een kastje om alles in te monteren is niet noodzakelijk, dit kan ook op de loop geplaatst worden. Of op een klein plaatje waarop de loop staat. Maar ik vind zo`n kastje nu eenmaal netter.

De Sparton radio is een multi band radio en de korte golf sectie heeft een aparte antenne nodig. Ik paste hiervoor een schakelaar toe met de nodige aansluitingen om te bewerkstelligen. De antenne is geschakeld tussen de loops koppel spoel, of een externe antenne en massa. De andere schakelaar is een lage/hoge band schakelaar en schakeld een extra 300pF condensator parallel aan de 365pF variable condesator. Eén grote variable condensator zou de hele band in één keer kunnenbestrijken.

Deze loop is niet erg kostbaar om te maken, maar vergt best veel tijd om hem te bouwen. Gebruik je fantasie en je zult trots zijn op je loop zoals ik dat ben op die van mij.
 

Inside The Tuning Box

Tuning Box Detail


Inside view of the Spartan Loop Tuning Box Top view of my Spartan Loop Antenna Tuning Box

Loop schema

MW Loop Schematic

Boorgat details voor mijn eigengemaakte loops.

Loop Antenna Building Details

R & D Loop


My Research Loop


Sparton radio and loop

Dit is mijn 4e loop. Sorrie dat ik nummer 2 & 3 hier niet bij heb staan, deze leken zo erg op de eerste dat ik besloten heb om deze maar niet te plaatsen totdat ik wat beters had. Deze is het dan geworden. Ik wilde een loop met veel toeters en bellen om radio experimenten mee te doen. Kijk verder wat deze loop te bieden heeft.

Deze loop heeft twee spoelen. de grote winding (15 windingen)is verbonden met een variable condensator voor een groot tuning circuit. Omdat een 365pF condensator niet de hele middengolfband bestrijkt, moet er meer capaciteit toegevoegd worden. Zoals bij mijn vader`s loop (zie beneden), schakelde hij een 300pF condensator parallel aan de 365pF condensator om verder naat beneden te tunen tot 540Khz. I gebruik een condensator met vertraging en een schakelaar hiervoor. De schakelaar is inclusief een 3e stand zodat ik de antenne ook kan doorschakelen zonder condensator over de spoel. Dit omdat sommige radio`s intern een variable condensator hebben.

De andere spoel (2 windingen) is er om aan de antenne ingang van de oude BC radio te bevestigen. Ik pakte 2 windingen omdat dit ongeveer dezelfde lengte had als 1 winding op mijn vaders grotere loop.

Deze loop heeft maar 3 houten delen. De armen van het kruis zijn 32cm lang, de vertikale stok is 75cm lang.Dit is iets groter dan mijn vorige loops daarom heb ik nu ook wat meer plaats voor de extra winding. Nadat de gaten zijn geboord, lakte ik het eiken met Minwax rode Mahonie lak. Nadat het opgedroogd is zette ik de loop in elkaar met 2 vierkante stukken Garolite® van 10x10cm. Iets anders kan ook, bv hout, plastik, trespa. Voordat je alles monteerd, zet de loop eerst los in elkaar of alles goed en netjes past.

En extra verandering tov mijn eerste loop is hoe de einden van de draad zijn bevestigd zodat ze niet los gaan. Ik boorde 2 extra gaten daar waar de draad de loop binnengaat, gaten zijn gratis, dus boren maar. Deze gaten zijn ongeveer 5mm van het eerste gat verwijderd. De draad kan nu extra door deze 2 gaten getrokken worden voordat ik met het wikkelen van de loop begon. Dit houd de uiteinden steviger op het raamwerk en de draad blijft beter gespannen.

In de bovenste en de twee zijarmen boorde ik 17 gaatjes, ongeveer 1mm in diameter. Ieder gaatje10mm uit elkaar, en ik begon 10 mm van het uiteinde van iedere arm.

Daarna mat ik ongeveer 64cm vanaf de bovenkant van de horizontale staander. Hierin boorde ik 21 gaatjes van 1mm richting omhoog. 15 gaatjes voor de windingen, 1 voor de einwinding, en 2 extra gaatjes dichter bij elkaar voor de tuning winding. Als alles goed gewonden is heb je een mooi vierkant.

Drie extra gaten werden geboort voor de ongetunde winding. Ik draaide beide draden een keer door het middelste gat voor deze winding, dat de einden zo dicht bij elkaar zitten dat geeft niks. Ik denk dat ik nu op 21 gaten totaal kom, even kijken,....15+1+2+3=21. Het is maak goed dat ik nog wakker ben.

Snap je het nog allemaal? OK. Nadat ik de draden getrokken heb, maakte ik de aansluitingen van een stukje Garolite®. Ik boorde een gat van 6mm in de onderkant van de staander om deze op de voet te bevestigen. Hierin zette ik een stukje rondhout. Dit is het zwakste punt van de loop, en als hij zou vallen gaat hij hier zeker stuk en moet dan opnieuw gemaakt worden.
 

Daarna maakte ik het kistje waar de loop op moet komen staan en waar de afstem condensator in zit. Ik gebruikte hiervoor een aangepaste kist van lindenhout, een stuk van 20mm dik eiken voor de voet en 3mm dik Garolite® voor het paneeltje. Ik gebruikte een 25x25x75mm stukje hout en schroefde dit aan het Garolite®. Dit is gedaan zodat de 6mm rondhout pin stabiel in de loop voet zit.

Bij gebruik maken van 14 gauge draad, maakte ik de bedrading naar de afstem C en de schakelaar. In mijn geval gebruikte ik een 3 gang condensator. Dit maakte het makkelijker om een enkelepolige schakelaar te gebruiken voor wat ik van plan was. Je kunt ook een meerpolige draaischakelaar gebruiken, 1 stand voor een vaste C of 2e variable C, of om meerdere standen te schakelen. Ik maakte hem zoals ik het wilde, het staat je natuurlijk vrij om wat anders te kiezen.

Ik kan deze loop dus op verschillende manieren gebruiken:

Sluit een radio aan op de ongetunde 2 windingen loop en tune de hoofdwinding met de condensator

Sluit een antenne en aarde aan de 2wnd loop en een diode met koptelefoon aan de getunde kant zodat je leuke kristal set hebt. Of als de sterkte van het station echt sterk is dan sluit je de 2wnd loop gewoon niet aan.

Gebruik de ongetunde winding als terugkoppelspoel in een regenerative set.

Gebruik alleen de grote loop zonder tuning C naar je radio. Deze loop kan dan de ingebouwde loop in je radio vervangen.

Monteer een koppel loop tussen draad antenne en een kristal set als sperfilter.Hierbij tune je de loop totdat je het hinderlijke station niet meer hoort.

Ik zou de loop ook kunnen gebruiken om spaghetti op rond te spannen. Maar alle gekheid op een stokje, hier beneden staan wat afbeeldingen van hoe ik de loop gemaakt heb. Als iets niet begrijpelijk is of je hebt betere ideeen, Email me dan maar. Deze loops zijn erg goedkoop om te maken maar vergen wel wat tijd. Maar ze zien erg wel perfect uit als ze zo boven je oude radio staan.

Succes met het bouwen!
Dave

Translation: Frank Marx, PA2MRX


Bovenkant paneel met de loop erin.

met oude techniek verbindingen.


Bovenkant paneel met de loop erin. Onderaanzicht met oude techniek verbindingen.

Basis kistje.

Paneel zonder loop.


Basis kistje. Paneel zonder loop.

Paneel zonder loop.

Paneel zonder loop.


Paneel zonder loop. Paneel zonder loop.

Schema

Schema

Borgat maten en afmetingen.

Borgat maten en afmetingen.


Page 2   Page 3