En español   Русский

Dave's Homemade Crystal Radios Banner

Dave's kristalontvanger Nr.44

2 Piece Crystal Radio

Font Decrease Font IncreaseHallo Vrienden. Excuses voor het feit dat het zo lang duurde voordat dit model op mijn website verscheen. Ik vermoed dat een aantal van jullie dit model graag willen bouwen. Dit model is een bescheiden versie van mijn #35dx radio. Dit model(#44) is goedkoper te bouwen dan de grote broertjes. Het model bestaat uit twee onderdelen. De ATU (antenne afstem unit) welke links op de foto is afgebeeld en rechts op de foto de DU (detector unit).

Tijdens het gebruik staan de twee spoelen tegenover elkaar met een tussenruimte van 15 cm. De energie komt direct van de antenne en wordt afgestemd met de twee afstemcondensatoren van 365 pF. Het afstemmen gaat als volgt: Zet, voor een goede selectiviteit, de condensator welke in serie staat met de antenne op de minimum waarde (de plaatjes zijn niet in elkaar geschoven) . De parallelle condensator wordt gebruikt om het signaal te versterken. Omgekeerd, als u meer gevoeligheid, nodig hebt en wat selectiviteit opgeeft, draai dan de antenne condensator naar maximumcapaciteit. De twee condensatoren zullen u onafhankelijk de meeste controle over de ontvangst geven.

De DU heeft twee afstemcondensatoren namelijk een voor de afstemming en een voor de de koppeling. Als u maximum gevoeligheid wilt, draai de koppelingscontrole naar maximum capaciteit. De maximum selectiviteit wordt bereikt door een minimale capaciteit. De detector afstem controle haalt altijd het beste uit het station waarop is afgestemd. Er is wat oefening nodig om met alle afstemcondensatoren te werken maar als u het eenmaal onder de knie hebt dan zal een goede ontvangst uw beloning zijn.

Voor de spoelen is 165/46 Litze draad gebruikt. Dit is een draad met een prima prijs/prestatieverhouding. De variabele condensatoren ( 365 pF) zijn van het standaard type en te koop bij verschillende online winkels. De prestaties worden verhoogd door het toepassen van kwalitatief betere condensatoren zoals ze gemaakt worden door Jackson Brothers.

De koppelcondensator kan een standaard- of een verstelbare condensator zijn van 10 pF. Als u een draaicondensator wilt toepassen is dat nog beter. Zorg er wel voor dat de knop is geïsoleerd van de condensator anders zal de capacitieve effect van uw hand u tot wanhoop brengen.

Een 1N34A diode werkt goed maar een FO-215 diode zal betere prestaties leveren. De transformator is van het fabricaat Bogen en wordt door mij en anderen aangeboden. Gebruik alleen deze transformator en geen andere luidspreker transformatoren. Dit type heeft een hoge impedantie aftakking welke je niet vindt bij andere typen.

Het maakt natuurlijk niet uit wat de uiteindelijke vorm van dit model zal worden. Ik gebruikte eikenhout als basis en Pertinax voor de opstaande delen. Ik zal me gevlijd voelen als u mijn ontwerp neemt maar kijk ook eens naar het model dat Tom Nickel heeft bedacht. Een ander mooi voorbeeld is die van Charles Spencer.

73 and good crystal DX. Dave - N2DS

vertaald door Eric Tielman.

Crystal Radio #44 Crystal Radio #44

Antenna Tuning Unit Detector Unit

Crystal Radio #44 Schematic by Dave Schmarder

Closeout Radio Parts Available